Waarom is de WOK status van een auto belangrijk?

Wok status

Een gebruikte auto kopen brengt altijd een zeker mate van onzekerheid met zich mee. Wat is er in het verleden allemaal gebeurd met de auto? Je kunt het er vaak niet aan af zien, maar het kan zomaar zijn dat de auto een paar jaar geleden behoorlijk in de prak gezeten heeft. Dat zou je dan uiteraard wel graag willen weten, al is het maar omdat het van invloed zal zijn op de dagwaarde van de auto.

‘WOK’ betekent in het geval van motorvoertuigen dat ze een status hebben van ‘wachten op keuring’. De auto is dusdanig ernstig beschadigd geraakt dat hij niet meer veilig is om mee de weg op te gaan. Pas als de schade hersteld is en de auto goedgekeurd wordt door de RDW mag de auto weer deelnemen aan het verkeer.

 

Gegevens WOK status checken

Wanneer je zelfstandig de gegevens van je auto gaat checken op de diverse sites, dan krijg je de huidige gegevens van de auto te zien. Het kan dus zijn dat je (toekomstige) auto nu wel goedgekeurd is om te rijden, maar dat het voertuig een paar jaar geleden wel een tijdje een WOK status heeft gehad. Ernstige schade heeft gehad dus. Om daarachter te komen zul je iets dieper in het verleden van de auto moeten graven. Bijvoorbeeld via een BOVAG dealer die de gegevens van de auto voor je kan opzoeken. Je kunt je ook wenden tot een keuringsstation van de ANWB of de RDW.

 

WOK melding verwijderen

De WOK status van een auto afhalen kan alleen door de auto, na herstel van de schade, opnieuw te laten keuren. Waar kun je een auto met een wokmelding laten keuren? Bij een keuringsstation dat werkt voor de RDW. Zij zullen de staat van de (herstelde) auto bekijken en als de auto weer geschikt is om veilig deel te nemen aan het verkeer, dan zal de RDW de WOK status verwijderen. Wat niet wegneemt dat er dus ooit wel flinke schade aan de auto geweest is. Iets wat bepalend is voor de dagwaarde van de auto en dus is de WOK melding van je auto zeker iets om te controleren.

Please follow and like us: