Nationale autopas

Om fraude in de tellerstand tegen te gaan registreert de stichting Nationale Autopas sinds 1991 de tellerstanden van voertuigen. Tijdens APK-keuringen moeten keurmeesters de huidige tellerstand van een voertuig doorgeven aan de RDW.

De tellerstand van een auto is een van de belangrijkste punten om de waarde van een auto te bepalen. Een voertuig met een hoge kilometerstand heeft logischerwijs minder waarde dan een voertuig met een lage kilometerstand. Er zullen immers sneller defecten komen bij een oud voertuig dan een nieuwe.  Daarnaast is een auto met een lage kilometerstand veiliger en zal deze minder onderhoud nodig hebben dan een auto die meer kilometers gereden heeft.

Verkopers van tweedehandsauto’s weten dit ook en malafide autoverkopers draaien om deze reden de tellerstand terug. Een handeling die slechts een paar minuten tijd vergt maar de auto flink in waarde laat stijgen. Niet alleen is dit fraude en strafbaar, ook de veiligheid van een koper komt in het geding. Een teller rapport voorkomt dat mensen slachtoffer worden van dit soort verschrikkelijke praktijken. Een NAP-check heeft namelijk altijd een oplopend reeks van kilometerstanden. Uit de verschillende kilometerstanden kan een patroon worden herkend waaruit het RDW kan opmaken of er is gefraudeerd met de kilometerstanden.

Mensen moeten altijd een nationale autopas opvragen voordat zij een auto aanschaffen. Als men een NAP-check aanvraagt ontvangen zij het schadeverleden van een auto, het aantal eigenaren dat het voertuig in zijn bezit heeft gehad, de tellerstanden uit meerdere periodes, de APK vervaldatum en een autowaarde indicatie van het voertuig. Door middel van het rapport kan een autokoper controleren of er gefraudeerd is met de kilometerstanden en heeft het een sterkere onderhandelingspositie met de autoverkoper.

Please follow and like us: