kilometerteller terugdraaien strafbaar

kilometerteller terugdraaien strafbaar

kilometerteller terugdraaien strafbaar? Jazeker. Een auto kopen op de tweedehands automarkt is leuk, maar het is meteen ook spannend. Want hoe weet je zeker of alles in orde is met de auto die aangeboden wordt? Is hij echt altijd van een oud omaatje geweest? Heeft hij echt altijd binnen gestaan? Het zijn natuurlijk de clich├ęs, maar ze geven wel aan dat het moeilijk is om mensen altijd op hun blauwe ogen te geloven. Zelfs wanneer je een gebruikte auto gaat kopen bij een dealer, dan nog is het zaak om zelf alert te blijven op eventuele onvolkomenheden in de geschiedenis van de auto.

 

Wijziging van de Wegenverkeerswet 1994

Een veelgehoord probleem is het terugdraaien van de tellerstand van de auto. Dit is strafbaar. In 1994 is er wetsvoorstel gedaan voor een wijziging in de Wegenverkeerswet. Dit heeft er toe geleid dat sinds 2014 het terugdraaien van tellerstanden officieel strafbaar is in Nederland en dat het sinds de jaren negentig verplicht is om bij een nieuwe tenaamstelling van de auto de tellerstand van het voertuig door te geven aan de RDW (Rijksdienst Wegverkeer). De RDW houdt daarmee van elke auto die verkocht wordt de laatste tellerstanden bij. Dit geeft voor binnen Nederland verkochte auto’s al een heel stuk meer zekerheid over het correct zijn van de tellerstand omdat een te grote afwijking in de stand zal opvallen.

 

Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (STAV)

Naast het feit dat alle tellerstanden tegenwoordig geregistreerd moeten worden door de RDW is er ook nog de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit. Deze stichting werkt onder andere samen met de politie en de RDW. Maar ook met organisaties zoals de BOVAG en de ANWB. Op hun site vind je nog meer informatie over hoe je kunt controleren of de tellerstand van de auto die wilt kopen of verkopen klopt. Zij raden je aan om altijd een zogenaamd tellerrapport op te vragen bij de RDW. Hierin kun je dan zelf alle geregistreerde tellerstanden van het betreffende voertuig terugzien.

NAP check

Het blijft dus zaak om zelf goed op te letten wanneer je een gebruikte auto wilt kopen. Helemaal wanneer het een buitenlandse auto betreft. Tros Opgelicht heeft hier in 2015 aandacht besteedt aan de gevaren van het kopen van een buitenlandse auto. Het dossier van hun onderzoek kun je vinden via: Opgelicht.avrotros.nl.

Wat altijd aan te raden is wanneer je een auto wilt kopen is een NAP check. NAP staat voor Nationaal Auto Paspoort en een NAP checken is gratis. Het houdt in dat je bijvoorbeeld via RDW Nap het tellerrapport van je auto op kunt vragen. Dit is een betrouwbaar rapport waar je alle geregistreerde gegevens van je auto kunt zien.

 

NAP check RDW

Zo’n NAP check aanvragen doen is niet moeilijk. Het enige wat je nodig hebt zijn de gegevens van de auto. Vroeger werd de registratie gedaan door de Stichting Nationale Autopas. In de jaren 90 heeft de RDW dit overgenomen. Wanneer je de NAP check van de tellerstand via de site van de RDW doet, dan heb je wel je DigiD gegevens nodig om in te loggen in het systeem. Met een tellerrapport in de hand weet je voor wat een Nederlandse auto betreft behoorlijk zeker dat de tellerstand klopt en dat je dus niet opgelicht wordt.

Een NAP mileage check voor auto’s van (particuliere) verkoopsites zoals bijvoorbeeld Marktplaats is ten zeerste aan te raden. Hiermee voorkom je dat je een auto gaat kopen waarmee gefraudeerd is. En dat zal je een hoop geld en leed bij doorverkoop van de auto kunnen besparen. Zeker als je in je achterhoofd houdt dat sjoemelen met de tellerstand strafbaar is en het verkopen van een auto waarmee gesjoemeld is dus ook.

Please follow and like us: