ANWB koerslijsten informatie

anwb koerslijsten

Een andere auto kopen is leuk, maar ook spannend. Zeker wanneer het een tweedehands auto van de particuliere markt of een website betreft. Nu zijn er wel sites die beweren dat bij hen alleen betrouwbare auto’s op de site komen, maar dan nog. Het blijft altijd een kwestie van zelf goed de autogegevens controleren en nagaan. Alleen al om vast te stellen of de auto niet gestolen is en of de tellerstand die opgegeven wordt de juiste tellerstand is. Heeft de auto ooit schade gehad? En is de auto nog net zo origineel als men zegt dat hij is? Allemaal vragen waar u vooraf graag een antwoord op wilt hebben. Net als op de vraag of de vraagprijs wel realistisch is.

 

Waarde auto berekenen

Misschien heb je zelf wel een beeld van wat je denkt dat de auto waard is, maar of dat ook echt klopt weet je niet zeker. Door de vraagprijs te vergelijken met vraagprijzen van gelijksoortige auto’s qua bouwjaar, type, uitvoering en merk kom je soms al een heel eind, maar het biedt geen echte zekerheid over de juistheid van de vraagprijs. Om de waarde van een auto wat preciezer te bekijken en berekenen kun je het beste ook nog informatie opdoen via bijvoorbeeld de ANWB. Op de site van de ANWB: Anwb.nl kun je onder de kop ‘auto’ en dan bijvoorbeeld ‘auto verkopen’ informatie vinden over koerslijsten.

 

Waarde auto kenteken BOVAG

Om de dagwaarde van een gebruikte auto vast te stellen heb je een aantal basisgegevens nodig. Allereerst uiteraard het kenteken van de auto, maar ook zaken zoals het merk, het type, het bouwjaar, de brandstof en het model. Daarnaast zijn ook de uitvoering en zeker de kilometerstand bepalend voor de dagwaarde van een auto. Wanneer je deze gegevens bij de hand hebt, dan is het werken met de koerslijsten van de ANWB een fluitje van een cent.

Je krijgt een keurig overzicht van alle beschikbare automodellen van het moment met een bepaalde kilometerstand en in een bepaalde uitvoering. Vervolgens geeft de ANWB koerslijst je een overzicht van de nieuwprijs, van de prijzen bij een BOVAG dealer en van de prijzen bij andere merkdealers of op de particuliere markt.

 

Autochecken bij Autoweek

Nog een betrouwbare plaats waar je informatie over gebruikte auto’s kunt vinden is de site van het automagazine Autoweek. Dit toonaangevende magazine geeft je ook de mogelijkheid om door middel van het invoeren van het kenteken en nog andere gegevens zoals model, merk et cetera de waarde van de auto te bekijken. Dit werkt iets minder snel en makkelijk dan de koerslijsten checker van de ANWB, maar bij Autoweek heb je wel de mogelijkheid om, tegen betaling, nog wat extra specifieke gegevens op te vragen.

 

Dagwaarde auto

De dagwaarde van een auto is de waarde die de verzekering zou gebruiken op het moment dat de auto total loss raakt. Op dat moment wordt gekeken naar de zogenaamde vervangingswaarde van de auto. Ook wel dagwaarde genoemd. De dagwaarde zal in de koerslijsten van de ANWB vrijwel altijd lager zijn dan de verkoopwaarde op de markt. Dit omdat een auto ook nog een bepaalde toegevoegde waarde heeft. Mede bepaald door de populariteit van het type auto, door de tellerstand en door de leeftijd van het voertuig. Je kunt er dus vanuit gaan dat een in de koerslijsten aangegeven dagwaarde geen realistische prijs is op de markt. Die zal vrijwel altijd iets hoger liggen.

 

ANWB koerslijsten geven diverse waardes

Het mooie van de koerslijsten is dat er gewerkt wordt met diverse, vaak verschillende prijzen. Zo krijg je de prijs te zien van de auto die je aan het checken bent bij een BOVAG dealer, maar ook bij een merkdealer of op de particuliere markt. De prijs op de particuliere markt is over het algemeen de laagste, maar dat is dan ook een prijs zonder enige garantie.

Iets wat je bij een goede dealer en zeker bij een BOVAG dealer wel zult krijgen op een gebruikte auto. De dealer staat garant voor wat hij verkoopt. Een particulier hoeft deze garantie niet te bieden en dit maakt het vooraf zelf goed na (laten) checken van een auto wel heel belangrijk.

 

Waarde auto berekenen

De waarde van een auto is dus via het kenteken prima te achterhalen. Maar, dit is wel altijd waarde waarbij je een slag om de arm moet houden. Het is een waarde die op basis van gegevens en in theorie aan de auto toegekend kan worden. De ANWB werkt voor het bepalen gegevens op de koerslijsten samen met onder andere de BOVAG. Ook op de site van de BOVAG kun je een dagwaarde check van een auto doen.

De daadwerkelijke prijs is altijd nog wel afhankelijk van de staat en de conditie van de auto. Hoe is het voertuig onderhouden en hoe ziet de auto er in de praktijk uit? Dit kan altijd nog wat afdoen of juist toevoegen aan de daadwerkelijk te betalen prijs bij de dealer. Niet aan de dagwaarde die gebruikt wordt door verzekeringen. De dagwaarde is wel een puur theoretische waarde en heeft niets met de staat van onderhoud te maken.

Please follow and like us: